Juryleden met de mond open, trotse meesters en juffen en kinderen die het de normaalste zaak van de wereld leken te vinden. ‘Van ongekend hoog niveau.’ zo oordeelde jurylid Rik Kant van Endenburg.

De uitdaging

Op 7 juni vond de finale plaats van de Solar Challenge. Een uitdaging om zonne-energie om te zetten in beweging. Zes van onze scholen gingen de uitdaging aan. Niet toevallig, want het betrof scholen waar reeds zonne-energie gewonnen wordt door panelen op de daken.

Voorronde

Vanwege het grote aantal deelnemers besloot de organisatie met een selectie van drie teams de finale in te gaan. Daarvoor werd er dus al geselecteerd. Zo ook op Het Spectrum. Maar liefst 40 pakketten met zonnecellen werden over 5 klassen verdeeld. Uiteindelijk bereikte de Street Washer de finale namens de school. Zonne-energie werd in hun werkende prototype omgezet in een apparaat wat gebruikt wordt om zwerfafval op te ruimen. Maar ook de andere kandidaten kwamen met innovatieve oplossingen. De kinderen van De Driemaster presenteerde een duurzame oplossing voor de tuinbouw, met een beregenings- en transportsysteem aan toe.

Winnaars

‘Deze uitdaging kent alleen maar winnaars.’ sprak de jury. Alle finalisten ontving een zonne-techniek doos waarmee nog veel meer creaties te maken zijn. En alle drie de groepen mogen op kosten van de sponsoren Endenburg en DVEP (De Vrije Energie Producent) op excursie naar de TU Delft of Nemo.

Comments are closed.