Ruim 800 kinderen gillen en joelen als André Kuipers het podium van de Rotterdamse Schouwburg betreedt. Terecht, want zij hadden het geluk erbij te zijn. Voor maar liefst 2200 leerlingen had de Gemeente aanmeldingen gekregen. Ook Kind en Onderwijs Rotterdam was met 5 scholen getuige van de Techniekpact Collegetour van André Kuipers. CBS De Ark, de Van Asch Van Wijckschool, de Prinses Julianaschool, De Stelberg en de Waalseschool mochten zelfs deelnemen aan een middagprogramma met Wetenschap & Technologie workshops.

De catchbox vliegt door de lucht als een ruimtestation

André vertelde de kinderen alles over zijn ruimtereizen en hoe het toch kan dat het ruimtestation maar eindeloos rondjes rond de aarde blijft draaien. Het was eigenlijk één lange val. Volgens André te vergelijken met de val van de catchbox (een microfoon die door de zaal gegooid werd om vragen mee te stellen). Het enige verschil was dat zijn val, in het ruimtestation, er één was met een snelheid van 28.000 km/u.  Door de catchbox stelden de kinderen hun vragen. Hoe word je astronaut? Wat is het leukste om te doen in de ruimte? Hoe slaap je in het ruimtestation? En, kan je douchen in de ruimte?  Er werd hard gelachen om het filmpje wat hij ze toen liet zien.

Een wetenschappelijk experiment in de foyer

Na het boeiende verhaal verlieten ongeveer 500 leerlingen de Schouwburg. De overgebleven kinderen werden na de lunch aan het werk gezet. Ze moesten hun eigen wetenschappelijk onderzoek uitvoeren en gingen naar huis met onder andere een zelfgemaakte microscoop en vliegtuig. De enthousiast geworden leerlingen en leerkrachten kunnen binnenkort op nog meer Wetenschap en Technologie uitdagingen rekenen. Voor alle Rotterdamse basisschoolleerlingen (van groep 1 t/m 8) worden dan namelijk uitdagingen gepubliceerd op W&T Challenge 010. Optioneel kun je als school zelfs deelnemen aan een afsluitende wedstrijd op 27 juni.

Comments are closed.